Oglas

Oduševljenje okusom

Naše bake uvijek su dodavale jedan tajni sastojak: Krofne će uvijek ispasti mekane

author
N1 Hrvatska
15. nov. 2025. 13:28
krofne-sa-cimetom-261171-725x408
Shutterstock

Oglas

Naše bake uvijek su dodavale jedan tajni sastojak u tijesto za krofne – zato uvijek ispadnu mekane i nikad ne upijaju ulje.

Krofne nas podsjećaju na djetinjstvo, kada su nas bake dočekivale toplim, slatkim pecivom koje je mirisalo već s ulaznih vrata.

Mekane i prozračne, mnogima su omiljene. Njihov jedini nedostatak je to što se prže u puno ulja pa mogu biti masne.

Naime, ako u tijesto dodate prašak za pecivo ili sodu bikarbonu, ono neće upiti ulje. No taj trik većina domaćica već zna. Također, ulje mora biti dobro zagrijano, jer se tako spriječava upijanje viška masnoće.

Postoji još jedan “magični” sastojak za koji mnogi ne znaju, a to je alkohol koji se dodaje u tijesto.

Ako dodate samo žlicu nekog jačeg alkohola (npr. votke ili konjaka), rezultat će biti savršen. Tijesto za krofne tada neće upiti ulje, a ostat će prozračno i mekano, piše Stvar ukusa, a prenosi Krstarica.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android /iPhone/iPad

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama